Els Penjaculpes

A Premià de Mar és el moment de fer inventari de les coses que no han anat bé durant l’any, les que han destacat per tristes, per ridícules o per divertides. Poder criticar des dels polítics fins als membres d’una associació o col·lectiu. Poder criticar amb sorneria i ironia, de forma dura però educada i divertida.

Per això tenim aquí el complement perfecte del Rei Carnestoltes: ELS PENJACULPES.

Uns personatges, que són els esperits de les antigues fàbriques de Premià de Mar, es desperten per aquestes dates i surten al carrer a fer-se veure i s’ajunten per criticar a tort i a dret el poble, deixant a tothom retratat, sabent tot el què ha passat i deixat de passar durant l’any a la vila, gràcies a la seva condició d’esperits observadors.

Són uns personatges fantàstics, però alhora molt lligats a la vida premianenca, a les feines arrelades al poble, que ens recorden què havia estat Premià (de forma explícita en els seus versots, i indirectament gràcies als seus noms, reconeixibles en el teixit urbà i la història de Premià). També ens fan veure com és ara el poble i com podria arribar a ser.

Ells es desperten per carnaval, surten al poble i acompanyats d’una música pròpia, ens reciten uns versots crítics, que ens fan pensar, però bàsicament riure de nosaltres mateixos.

Dissabte a la tarda no us perdeu el Despertar dels Penjaculpes i el Posem a Caldo, els versots al teatre. Dins l’Espai l’Amistat. Un espectacle audiovisual explica la història de cada fàbrica i com està lligada al poble, i van apareixent els 8 esperits que sortiran aquest any.Tot seguit recitaran els versots.

Després de posar tothom a caldo, hi ha caldo per tothom! Una tassa de brou calent, cuit a foc lent durant tot el matí, per a tots els assistents que en vulguin.

Seguiu-los a Twitter.

El brou

Després dels Versots, i per fer passar una mica el fred, teniu un brou boníssim que us espera. Fet a foc lent, durant tot el matí, amb ingredients naturals, gràcies a la col·laboració de la gent de la Comissió.