La Festa

En la majoria de pobles i ciutats hi ha dues festes majors, i Premià de Mar no n’era pas una excepció dècades enrere. Però el franquisme va carregar-se la Festa Major Petita o d’Hivern, i mai més s’havia tornat a recuperar.

A l’any 1981, el Consistori va aprovar, en un ple de l’Ajuntament, reinstaurar la Festa Major d’Hivern en les seves dates i en el seu esperit originaris.

La festa es feia en dates de Carnaval, i calia mantenir això i combinar actes nous, amb els propis de Carnestoltes que ja es fan habitualment a Premià de Mar i que, entre tots, conformessin un programa de festes prou complet.

A més, els actes nous queden perfectament lligats a l’esperit transgressor i tradicional del Carnaval. D’aquesta manera, ja podem anomenar el Carnaval també com a Festa Major d’Hivern, i començar a fer-los indissociables.

L’aposta és per una festa de carrer, participativa, de tothom, i lligada a la nostra vila, divertida i alhora crítica, que recuperi tradicions i en creiï de noves. Que tingui actes diferents i originals respecte altres festes que es fan durant l’any.

Per això s’intenta que en l’organització s’hi impliquin totes les entitats que organitzen la Festa Major d’Estiu. Que assumeixin també aquestes dates d’hivern com a festa seva i no només de la comissió de Carnaval.

La nova festa segueix tenint el Rei Carnestoltes, en Primilià, com a eix de tots els dies, però amb nous elements que complementen la tradició que tenim.

Així doncs, la nostra Festa Major d’Hivern ve marcada pel dia d’inici que és Dijous Gras, i el de cloenda que és Dimecres de Cendra.

En aquesta festa hi ha dos aspectes que li donen el seu caire diferent: la tradició (que comporta l’arrelament al poble a través d’uns costums, la recuperació de la nostra memòria i identitat), i la crítica i la transgressió (que és l’aspecte més representatiu del Carnaval, i que implica fer festa i disbauxa amb esperit crític).

Comissió Fem Gran la Petita

Impulsora de la recuperació de la Festa Major d’Hivern

ORGANITZA:

Ajuntament de Premià de Mar

Comissió Fem Gran la Petita

Comissió de Carnaval


COL.LABORA:

De Bòlit!

Kampikipugui